Horlama; halk arasında uyku sırasında bireyin çıkarttığı gürültülü ses olarak tanımlanır. Tıp literatüründeki tanımlamaya göre özellikle kilo problemi olan erişkinlerde, yumuşak damak ve küçük dil normalden daha fazla büyüyerek sarkar. Gerginliklerini kaybeden bu dokuların soluk yolunu daraltması sonucunda ciğerlere giden hava bu dokuları titreştirir ve ortaya horlama sesi çıkar.
Gerginliklerini kaybeden dokuların tamamen yığılarak nefes yolunu tıkamasına Uyku Apnesi (Tıkanma) denir.
Rahat nefes alamamaya bağlı olarak sabahları zor uyanma, baş ağrısı ve mide bulanması, gün içinde sürekli uyku hali, özelikle öğle-akşam yemeği sonrası uyuyakalma, konsantrasyon bozukluğu ve sürekli yorgun ve isteksiz bir ruh hali en tipik belirtilerdir.
Ayrıca hastalığın ileriki evrelerinde kandaki oksijen seviyesinin normalin oldukça altına düşmesi ile hipertansiyon ve kalp büyümesine neden olur.
Ciddi uyku apnesi olan kişilerde kalp krizi riski veya felç durumları olabilir.
- Daha çok kilolu erişkinlerde
- Çok sık alkol ve sigara kullananlarda
- Yoğun stres altındaki kişilerde
- Sakinleştirici veya kas gevşetici kullananlarda
- Genetik olarak
Horlama tedavisi için günümüzde modern tıpta üç tedavi yöntemi bulunur:
Bunlar Kulak Burun Boğaz Uzmanlarının yaptığı yumuşak damağa ve dile yapılan cerrahi uygulamalar, CPAP maskesi ve horlama protezleridir.
Cerrahi uygulamalar her hastaya yapılamaz ayrıca uygulandıktan bir süre sonra nüks etme riski vardır. CPAP maskesi ise geceleri kullanılır ve sürekli hava üfleyerek tıkanmayı engeller. Fakat cihazın kullanımı zordur (sırt üstü yatma zorunluluğu, aletin ses çıkarması, burun kuruluğu yapması vb) ve pahalı bir uygulamadır.
Geceleri uykuda kullanılan ve dişler üzerine oturan horlama protezi alt çeneye ileri ve aşağı konum vererek sarkmış olan dokuları tekrar eski gerginliklerine kavuşturarak soluk yolunu açar ve horlama ve uyku apnesini engeller. Hastalık ne kadar erken evrede yakalanırsa tedavi süresi o kadar kısalır.
– Kullanımı kolay ve konforludur.
– Kullanılmaya başladığı andan itibaren horlama ve uyku apnesini azaltır (çoğu zaman ilk gece horlama ve uyku apnesini keser). Ana etkiler ise 3-4 hafta içinde gözlenir.
– Küçük bir protez kabına sığar ve her yere rahatlıkla taşınabilir.
– Hiçbir cerrahi müdahale gerektirmez.
– Diğer tedavi yöntemlerine göre ucuzdur.
– Birçok bilimsel çalışmada tedavi edici etkisi olduğundan bahsedilir.
Horlama ve uyku apnesi, yutak bölgesindeki küçük dil, yumuşak damak ve dilin sarkarak hava yolunu daraltması sonucu oluşur. Yutak bölgesindeki hava yolunun açılması gerekir. Bundan dolayı burna takılan aparatların hiçbiri bu işlemi yapamayacağı için ne uyku apnesini ne de horlamayı kesmez. Bu tür ürünlere itibar etmeyin.
Günlük yaşam kalitenizin yükselmesi, sağlıklı ve rahat bir uyku uyumanızın yanında bazı hastalıklara yakalanma riskinizin azalması için horlama tedavisi önemlidir.
Vücuda oksijen alımının azalmasıyla kalp hastalıklarına ve akciğer hastalıklarına yakalanma riski artmaktadır, apnenin ilerleyen safhalarında uyanamama ve uykuda ölüm riski görülür.
Her zaman sebep olmaz. Horlama bazen tek başına bir hastalık, bazen de uyku apnesinin bir belirtisidir.
Horlama ve uyku apnesi, erkeklerde kadınlardan yaklaşık iki kat daha yaygındır. Bunun sebebi erkeklerde yağ birikiminin vücudun üst kısmında, özellikle de boyun bölgesinde, kadınlarda ise çoğunlukla vücudun alt kısmında olmasıdır.
Hayır protezin yan etkisi yoktur.
Sadece geceleri yatarken takılır, 6 saatlik kullanım yeterlidir.
Hayır yapmaz, dişlere oturduğu için ağızda sabit kalır.
Büyüklük dişlerinize oturmasını sağlayacak kadardır. Boğaza uzanan bir bölgesi yoktur, rahatsız etmez.
Hastalığın şiddeti ve hastanın durumuna göre tedavi süreci 4-12 ay arasındadır. Protez sadece tedavi süresince kullanılır.
Protezler kişinin ağız yapısına özel üretildiği için başkasının protezini takamazsınız.
Protezi takıp çıkartmak sizi hiç zorlamayacaktır. Kullanım açısından gayet rahattır.
Hayır yoktur. Aksine oksijen alımınız artacağı için daha rahat ve sağlıklı bir uyku uyursunuz.
1 günde hazırlanır, şehir dışından gelen hastalar için gün içinde verilmektedir.
Horlama protezi kişiye özel uygunlukta yapıldığı için diğer ağız protezleri ve dişsizlik durumunda kullanılabilir.
Yapılacak muayeneye göre çene yapısı uygun olan herkes horlama protezini kullanabilir.
Özel protez kutularına koyup, istediğiniz gibi muhafaza edebilirsiniz. İstediğiniz gibi taşıyabilirsiniz.
İlk geceden itibaren 3-4 haftalarda artarak etkisi gösterir.
Horlama ve uyku apnesi kişide oksijenin normalden daha az olmasına neden olur. Vücudumuzu çalıştıran oksijen olduğu için kişide erken boşalma ve cinsel isteksizliğe neden olabilir.
Gece uykuda alınan yetersiz oksijenden dolayı kalp normalden daha hızlı çalışır ve kişinin yorgun uyanmasına neden olur.
Horlama ve uyku apnesi birbirine bağlı hastalıktır. Uyku apnesinin başlangıç evresi horlamadır. Bundan dolayı hastalık ne kadar erken zamanda tedavi edilirse, tedavi süresi o kadar kısalmaktadır.
Oksijen azlığı kalbe daha fazla yük binmesine neden olduğu için kalp krizi riskini artırır.
Horlayan kişi gerek çevresine gerek ise de kendisine zarar verdiği için hayat kalitesini düşürür.
Horlama protezi çenenizde herhangi bir bozukluğa veya dezenformasyona neden olmaz, protezi çıkardıktan sonra eski görümünüzde olursunuz.
Horlama protezi yapılabilmesi için kişinin kemiksel büyümesini tamamlanması gerekir. Yani bayanlarda 17 yaşından sonra erkeklerde ise 18 yaşından sonra uygulanır.